MİRASIN REDDİ

Mirasın Reddi Nedir, Nasıl Yapılır ve Sonuçları Nelerdir?

Miras, bir kişinin ölümü üzerine geride bıraktığı malvarlığıdır. Miras, kanun veya vasiyetname ile belirlenen mirasçılara geçer. Ancak mirasçılar, mirası kabul etmek zorunda değildir. Mirası reddetmek isteyen mirasçılar, mirasın reddi işlemi yapabilirler.

Mirasın reddi, miras bırakanın ölümü üzerine yasal veya atanmış mirasçıların ölenin her türlü borç ve alacaklarıyla birlikte oluşan mirasın hak ve yükümlülüklerini reddetmesi olarak tanımlanabilir. Mirasın reddi, mirasçının kendi iradesiyle yaptığı bir işlemdir. Mirasın reddi için kanun koyucu mirasçılara üç aylık bir hak düşürücü süre tanımıştır. Bu süre içinde mirasçılar, mirası reddetmek için sulh hukuk mahkemesine başvurmalıdır.

Mirasın reddi iki türlü olabilir: gerçek red ve hükmi red.

Gerçek Red

Gerçek red, mirasçıların sulh hukuk mahkemesine sözlü veya yazılı olarak kayıtsız ve şartsız bir ret beyanında bulunmalarıdır. Ret beyanı, miras bırakanın yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesince özel kütüğe yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir.

Gerçek redde, ret beyanının şekli önemlidir. Ret beyanının kayıtsız ve şartsız olması gerekir. Yani mirasçı, ret beyanında herhangi bir koşul veya sınırlama belirtmemelidir. Aksi halde ret beyanı geçersiz sayılır.

Gerçek redde, ret beyanının zamanı da önemlidir. Ret beyanının üç aylık hak düşürücü süre içinde yapılması gerekir. Bu süre, miras bırakanın ölümünün öğrenildiği tarihten itibaren başlar. Bu süre içinde ret beyanında bulunmayan mirasçının, mirası kabul etmiş sayılır.

Hükmi Red

Hükmi red ise, ölümü tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, herhangi bir beyanda bulunulmamış olsa bile karine olarak mirasın kendiliğinden reddedilmiş sayılmasıdır.

Hükmi redde, ret beyanına gerek yoktur. Miras bırakanın borçlarının malvarlığından fazla olduğu durumlarda, kanun mirasçılara koruma sağlamak amacıyla hükmi red uygular. Hükmi redde de üç aylık hak düşürücü süre vardır. Bu süre içinde hükmi red hali ortadan kalkarsa veya mirasçılar hükmi red hakkından vazgeçerse, gerçek red yapabilirler.

Mirasın Reddinin Sonuçları

Mirasın reddinin sonuçları ise şunlardır:

  • Reddeden mirasçının, miras bırakanla olan hısımlık bağı devam eder ancak mirastan doğan hak ve yükümlülüklerden kurtulur.
  • Reddeden mirasçının yerine, onun yerine geçecek olan diğer mirasçılar gelir.
  • Reddeden mirasçının, retten önce tereke malları üzerinde yaptığı tasarruflar geçersizdir.
  • Reddeden mirasçının, retten önce tereke borçlarından dolayı yaptığı ödemeler geri alamaz.

*Tüm bu makaleler yapay zeka tarafından tarafımızca üretilmiş olup bilgilerin doğruluğu ve her davanın farklılık içermesi durumu göz önüne alınarak makalelerin bilgilendirici bir makale olarak göze alınarak bir avukatla görüşülmesi önem arzetmektedir.

Özet
:
Resim
Arama yap
X